Afrikaanse wilde hond

African Wild Dog Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestellen
Carnivora
Familie
Canidae
Geslacht
Lycaon
Wetenschappelijke naam
Lycaon pictus

Status van instandhouding van Afrikaanse wilde honden:

Bedreigd

Afrikaanse wilde hond Locatie:

Afrika

Leuk weetje van Afrikaanse wilde honden:

Ook wel bekend als de geschilderde hond!

Afrikaanse wilde hondenfeiten

Prooi
Antilopen, wrattenzwijn, knaagdieren
Naam van Young
Pup
Groepsgedrag
  • Pack
Leuk weetje
Ook wel bekend als de geschilderde hond!
Geschatte populatiegrootte
Minder dan 5.000
Grootste bedreiging
Verlies van woongebied
Meest onderscheidende kenmerk
Vier tenen aan elke voet in plaats van vijf
Andere namen)
Jachthond, Geschilderde Hond, Geschilderde Wolf
Draagtijd
70 dagen
Habitat
Open vlaktes en savanne
Roofdieren
Leeuwen, hyena's, mensen
Eetpatroon
Carnivoor
Gemiddelde worpgrootte
8
Levensstijl
  • Schemering
Gemeenschappelijke naam
Afrikaanse wilde hond
Aantal soorten
1
Plaats
Sub-Sahara Afrika
Slogan
Ook wel bekend als de geschilderde hond!
Groep
Zoogdier

Fysieke kenmerken van Afrikaanse wilde honden

Kleur
  • Bruin
  • Grijs
  • Netto
  • Zwart
  • Wit
  • Goud
  • Zo
Huid type
Vacht
Top snelheid
45 mijl / u
Levensduur
10 - 13 jaar
Gewicht
17 kg - 36 kg (39 lbs - 79 lbs)
Lengte
75 cm - 110 cm (29 in - 43 in)
Leeftijd van seksuele volwassenheid
12 - 18 maanden
Leeftijd van spenen
3 maanden

Classificatie en evolutie van Afrikaanse wilde honden

De Afrikaanse wilde hond (ook bekend als de Painted Dog en de Cape Hunting Dog) is een middelgrote hondensoort die voorkomt in Afrika bezuiden de Sahara. De Afrikaanse wilde hond is het gemakkelijkst te onderscheiden van zowel huisdieren als andere wilde honden door hun felgekleurde vacht, met zijn naam in het Latijn en de toepasselijke betekenisgeschilderde wolf. De Afrikaanse wilde hond is naar verluidt de meest sociale hond van alle honden, hij leeft in groepen van ongeveer 30 exemplaren. Helaas wordt dit zeer intelligente en sociale dier in een groot deel van zijn natuurlijke habitat ernstig bedreigd, voornamelijk als gevolg van het verlies van leefgebied en het feit dat er door mensen op is gejaagd.



Afrikaanse wilde hond anatomie en uiterlijk

Het meest onderscheidende kenmerk van de Afrikaanse wilde hond is zijn prachtig gevlekte vacht, waardoor deze hond heel gemakkelijk te identificeren is. De vacht van de Afrikaanse wilde hond is rood, zwart, wit, bruin en geel van kleur en het willekeurige kleurenpatroon is uniek voor elk individu. Er wordt ook gedacht dat het als een soort camouflage fungeert en de Afrikaanse wilde hond helpt op te gaan in zijn omgeving. De Afrikaanse wilde hond heeft ook grote oren, een lange snuit en lange benen, met vier tenen aan elke voet. Dit is een van de grootste verschillen tussen de Afrikaanse wilde hond en andere hondensoorten, aangezien ze er vijf hebben. Ze hebben ook een grote maag en een lange, dikke darm waardoor ze beter vocht uit hun voedsel kunnen opnemen.



Verspreiding en habitat van Afrikaanse wilde honden

Afrikaanse wilde honden worden van nature aangetroffen in woestijnen, open vlaktes en dorre savanne van Afrika bezuiden de Sahara, waar het verspreidingsgebied van de Afrikaanse wilde hond snel is afgenomen. Er wordt gedacht dat de Afrikaanse wilde hond ooit in bijna 40 verschillende Afrikaanse landen werd aangetroffen, maar dat aantal is tegenwoordig veel lager, namelijk tussen de 10 en 25. Nu zijn de meeste Afrikaanse wilde hondenpopulaties voornamelijk beperkt tot nationale parken in zuidelijk Afrika, met de hoogste populaties gevonden in Botswana en Zimbabwe. Afrikaanse wilde honden hebben grote territoria nodig om de roedel te ondersteunen, waarbij de verpakkingsgroottes in feite in aantal zijn gedaald met hun afnemende thuisassortiment.

Gedrag en levensstijl van Afrikaanse wilde honden

Afrikaanse wilde honden zijn zeer sociale dieren die zich verzamelen in groepen van over het algemeen tussen de 10 en 30 individuen. Er is een strikt classificatiesysteem binnen het peloton, geleid door het dominante kweekkoppel. Ze zijn 's werelds meest sociale honden en doen alles als een groep, van het jagen en delen van voedsel tot het helpen van zieke leden en het helpen bij het opvoeden van jongen. Afrikaanse wilde honden communiceren met elkaar door aanraking, beweging en geluid. De leden van de roedel zijn ongelooflijk dichtbij, verzamelen zich voor een jacht op neus en likken elkaar, terwijl ze kwispelend met hun staarten maken en hoge geluiden maken. Afrikaanse wilde honden leiden een schemerige levensstijl, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens zonsopgang en zonsondergang.



Reproductie en levenscycli van Afrikaanse wilde honden

In African Wild Dog-packs is er meestal maar één kweekkoppel, dit zijn de dominante mannelijke en vrouwelijke leden. Na een draagtijd van ongeveer 70 dagen baart de vrouwelijke Afrikaanse wilde hond tussen de 2 en 20 pups in een hol, waar ze de eerste weken bij haar jongen verblijft, afhankelijk van de andere leden van de roedel om haar van voedsel te voorzien. . De African Wild Dog-welpen verlaten het hol wanneer ze tussen de 2 en 3 maanden oud zijn en worden door het hele peloton gevoed en verzorgd totdat ze oud genoeg zijn om onafhankelijk te worden en over het algemeen vertrekken om zich bij een ander African Wild Dog-pack aan te sluiten of te beginnen. Er wordt gedacht dat hoe beter voor de pups wordt gezorgd, hoe groter hun overlevingskansen.

Afrikaanse wilde hondendieet en prooi

De Afrikaanse wilde hond is een vleesetende en opportunistische roofdier die in hun grote groepen op grotere dieren jaagt op de Afrikaanse vlakten. Afrikaanse wilde honden jagen voornamelijk op grote zoogdieren zoals wrattenzwijnen en talrijke soorten antilopen, en vullen hun dieet aan met knaagdieren, hagedissen, vogels en insecten. Het is zelfs bekend dat ze op veel grotere herbivoren jagen die kwetsbaar zijn gemaakt door ziekte of letsel, zoals gnoes. Hoewel de prooi van de Afrikaanse Wilde Hond vaak veel sneller is, kan de achtervolging kilometers duren, en het is het uithoudingsvermogen en het doorzettingsvermogen van deze hond die hen zo succesvol maakt, samen met hun vermogen om hun snelheid te behouden. Jagen als roedel betekent ook dat de Afrikaanse wilde honden hun prooi gemakkelijk in het nauw kunnen drijven.

African Wild Dog Predators and Threats

Vanwege de relatief grote omvang en dominante aard van de Afrikaanse wilde hond en hun roedel, hebben ze weinig natuurlijke vijanden in hun oorspronkelijke habitat. Van leeuwen en hyena's is bekend dat ze af en toe jagen op Afrikaanse wilde honden die van de rest van de groep zijn gescheiden. Een van de grootste bedreigingen voor de Afrikaanse wilde hond zijn boeren die op de Afrikaanse wilde hond jagen en deze doden uit angst dat ze op hun vee jagen. Een drastische achteruitgang van hun natuurlijke habitat heeft ook de overgebleven Afrikaanse wilde hondenpopulaties in kleine delen van hun geboortestreek geduwd, en ze worden nu het meest aangetroffen in nationale parken.



African Wild Dog Interessante feiten en kenmerken

Door de lange dikke darm van de African Wild Dog hebben ze een zeer efficiënt systeem om zoveel mogelijk vocht uit hun voer op te nemen. Dit geeft deze honden een voordeel in zulke droge klimaten, omdat ze niet zo'n regelmatige toevoer van water hoeven te vinden. Afrikaanse wilde honden kunnen daardoor langere tijd gaan zonder te drinken. In tegenstelling tot veel andere carnivoren doden Afrikaanse wilde honden hun prooi door erop te bijten wanneer deze nog leeft. Hoewel dit misschien wreed klinkt, sterft het dier feitelijk sneller en minder pijnlijk dan wanneer het op de algemeen geprefereerde manier werd gedood.

Afrikaanse wilde hondenrelatie met mensen

De populaties van Afrikaanse wilde honden zijn in de Zuid-Afrikaanse landen snel aan het afnemen, voornamelijk als gevolg van het verlies van een groot deel van hun natuurlijke habitat en het feit dat er vaak door boeren op hen wordt gejaagd. De ietwat woeste aard van de Afrikaanse wilde hond heeft geleid tot veel bijgeloof over de hond, waarbij de lokale bevolking in bepaalde gebieden bijna hele populaties heeft weggevaagd. Het verlies van hun historische verspreidingsgebied, over het algemeen als gevolg van de groeiende menselijke nederzettingen, heeft ook geleid tot een drastische afname van de bevolking in een groot deel van hun omgeving. Hoewel de meerderheid van de Afrikaanse wilde hondenpopulatie tegenwoordig beperkt is tot nationale parken, hebben ze de neiging om veel grotere territoria nodig te hebben en komen ze in conflict met mensen wanneer ze deze beschermde gebieden verlaten.

Status van instandhouding van Afrikaanse wilde honden en leven vandaag

Tegenwoordig wordt de Afrikaanse wilde hond vermeld als een bedreigde diersoort, aangezien het aantal Afrikaanse wilde honden snel afneemt, vooral de laatste jaren. Er wordt aangenomen dat er vandaag minder dan 5.000 mensen rondzwerven in Afrika bezuiden de Sahara, en het aantal neemt nog steeds af. De jacht, het verlies van leefgebied en het feit dat ze bijzonder kwetsbaar zijn voor de verspreiding van ziekten door vee, zijn de belangrijkste oorzaken van het verlies van Afrikaanse wilde honden op het continent.

Bekijk alle 57 dieren die beginnen met A

Hoe zeg je Afrikaanse wilde hond in ...
BulgaarsHyena hond
CatalaansAfrikaanse wilde hond
TsjechischHyena hond
DeensHyena hond
DuitseAfrikaanse wilde hond
EngelsAfrikaanse wilde hond
SpaansLycaon pictus
FinsHyena hond
FransLycaon (zoogdier)
GalicischLycaon pictus
HebreeuwsGepatchte wolf
KroatischAfrikaanse wilde hond
HongaarsAfrikaanse wilde hond
ItaliaansLycaon pictus
JapansRikaon
NederlandsAfrikaanse wilde hond
EngelsAfrikaanse wilde hond
PoolsLikaon (taarten)
PortugeesMabeco
ZweedsAfrikaanse wilde hond
TurksAfrikaanse wilde hond
ChineseNiet-Suno-hond
Bronnen
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To The World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia of Mammals
  8. African Wild Dog Behavior, hier beschikbaar: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/african-hunting-dog/
  9. Afrikaanse wilde hondenhabitats, hier beschikbaar: http://www.predatorconservation.com/wild%20dog.htm
  10. Over Afrikaanse wilde honden, hier beschikbaar: http://www.honoluluzoo.org/african_hunting_dog.htm
  11. African Wild Dog Packs, hier verkrijgbaar: http://www.outtoafrica.nl/animals/engafricanwilddog.html?zenden=2&subsoort_id=4&bestemming_id=1

Interessante Artikelen