Afrikaanse civetkat

African Civet Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestellen
Carnivora
Familie
Eupleridae
Geslacht
Civettictis
Wetenschappelijke naam
Civettictis civetta

Status van instandhouding van Afrikaanse civetkatten:

Minste zorg

African Civet Locatie:

Afrika

Leuk feitje over Afrikaanse Civet:

Scheidt elke week tot wel 4 g muskus af!

Afrikaanse civetfeiten

Prooi
Knaagdieren, slangen, kikkers
Naam van Young
Pup
Groepsgedrag
  • Eenzaam
Leuk weetje
Scheidt elke week tot wel 4 g muskus af!
Geschatte populatiegrootte
Overvloedig
Grootste bedreiging
Verlies van woongebied
Meest onderscheidende kenmerk
Zwarte band om hun ogen
Draagtijd
60-70 dagen
Habitat
Tropisch regenwoud
Roofdieren
Leeuwen, slangen, luipaarden
Eetpatroon
Omnivoor
Gemiddelde worpgrootte
3
Levensstijl
  • Nachtelijk
Gemeenschappelijke naam
Afrikaanse civetkat
Aantal soorten
1
Plaats
in Afrika bezuiden de Sahara
Slogan
Scheidt elke week tot wel 4 g muskus af!
Groep
Zoogdier

Fysieke kenmerken van Afrikaanse Civet

Kleur
  • Bruin
  • Grijs
  • Geel
  • Zwart
  • Wit
  • Zo
Huid type
Vacht
Levensduur
15 - 20 jaar
Gewicht
1,4 kg - 4,5 kg (3 lbs - 10 lbs)
Hoogte
43 cm - 71 cm (17 inch - 28 inch)
Leeftijd van seksuele volwassenheid
11 - 12 maanden
Leeftijd van spenen
8 - 10 weken

Classificatie en evolutie van Afrikaanse civetkringen

De Afrikaanse civetkat is een grote soort civet die voorkomt in Afrika bezuiden de Sahara. De Afrikaanse Civet is het enige overgebleven lid in zijn genetische groep en wordt beschouwd als het grootste Civet-achtige dier op het Afrikaanse continent. Ondanks hun katachtige uiterlijk en gedrag, zijn de African Civets helemaal geen katachtigen, maar zijn ze in feite nauwer verwant aan andere kleine carnivoren, waaronder wezels en mongooses. De Afrikaanse civetkat is het meest bekend vanwege de muskus die hij afscheidt om zijn territorium te markeren (Civetone genaamd), die al eeuwenlang wordt gebruikt bij de productie van parfums, en zijn opvallende zwart-witte aftekeningen maken de Afrikaanse civetkat een van de gemakkelijkste Civet soorten om te identificeren.



African Civet Anatomy and Appearance

Een van de meest onderscheidende kenmerken van de Afrikaanse Civet zijn de zwart-witte aftekeningen op hun vacht en grijze gezicht, die samen met de zwarte band rond hun ogen deze dieren een wasbeerachtig uiterlijk geven. De gelijkenis wordt alleen maar versterkt door het feit dat de achterpoten van de Afrikaanse Civet behoorlijk wat langer zijn dan de voorpoten, waardoor zijn stand heel anders is dan die van een Mongoose. De gemiddelde volwassen Afrikaanse Civet heeft een lichaamslengte van ongeveer 70 cm met daarbovenop bijna dezelfde staartlengte. De poten van de Afrikaanse Civet hebben elk vijf cijfers met niet-intrekbare klauwen om de Civet gemakkelijker in de bomen te laten bewegen.



Afrikaanse civetverspreiding en habitat

De Afrikaanse civetkat wordt aangetroffen in een verscheidenheid aan habitats op het Afrikaanse continent, met een bereik dat zich uitstrekt van kust tot kust in Afrika bezuiden de Sahara. Afrikaanse civetten worden het meest aangetroffen in tropische wouden en oerwouden en in gebieden met veel dichte vegetatie om zowel dekking als dieren te bieden waar de Afrikaanse civetten zich voeden. African Civets komen nooit voor in droge streken en moeten altijd in een gebied zijn met een goede waterbron. Desondanks is het niet ongebruikelijk dat Afrikaanse civetten worden gevonden langs rivieren die naar de meer dorre streken leiden. Het zijn bekwame zwemmers en brengen hun tijd door met jagen en rusten in de bomen en op de grond.

Afrikaans civetgedrag en levensstijl

De Afrikaanse Civet is een eenzaam dier dat alleen 's nachts naar buiten komt om te jagen en voedsel te vangen. Deze nachtdieren zijn voornamelijk in bomen levende wezens die het grootste deel van de uren met daglicht doorbrengen in de veiligheid van de bomen hoog erboven. Afrikaanse civetkatten zijn meestal het actiefst vlak na zonsondergang, maar jagen meestal in gebieden die nog steeds voldoende dekking bieden. Ondanks dat het over het algemeen zeer solitaire wezens zijn, is het bekend dat de Afrikaanse Civet zich verzamelt in groepen van maximaal 15 leden, vooral tijdens de paartijd. Het zijn ook zeer territoriale dieren, die hun grenzen markeren met de geur die vrijkomt door hun perineale klieren.



Afrikaanse Civet Reproductie en levenscycli

De enige keer dat Afrikaanse civets samen lijken te worden gezien, is wanneer ze aan het paren zijn. De vrouwelijke Afrikaanse Civet baart meestal maximaal 4 jongen na een draagtijd van een paar maanden. De vrouwelijke Afrikaanse Civet nestelt in een ondergronds hol dat is gegraven door een ander dier om haar jongen veilig groot te brengen. In tegenstelling tot veel van hun vleesetende familieleden, worden Civet-baby's meestal vrij mobiel en met hun vacht geboren. De baby's worden verzorgd door hun moeder totdat ze sterk genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. African Civets kunnen wel 20 jaar oud worden, hoewel velen zelden zo oud worden.

Afrikaans civetdieet en prooi

Ondanks dat de Afrikaanse Civet een vleesetend zoogdier is, heeft het een zeer gevarieerd dieet dat zowel uit dierlijk als plantaardig materiaal bestaat. Kleine dieren zoals knaagdieren, hagedissen, slangen en kikkers vormen het grootste deel van het dieet van de Afrikaanse civet, samen met insecten, bessen en gevallen fruit die het op de bosbodem vindt. De Afrikaanse civetkat gebruikt voornamelijk zijn tanden en mond om voedsel te verzamelen in plaats van zijn poten te gebruiken. Deze manier van eten betekent dat de Afrikaanse Civet zijn 40 scherpe tanden effectief kan gebruiken om zijn vangst af te breken, en de sterke kaak van de Afrikaanse Civet maakt het moeilijker voor zijn maaltijd om te proberen te ontsnappen.

African Civet Predators and Threats

Ondanks dat het een geheimzinnig maar toch een relatief woest roofdier is, wordt de Afrikaanse civetkat in feite belaagd door een aantal andere roofdieren in hun natuurlijke omgeving. Grote roofzuchtige katten zijn de meest voorkomende roofdieren van de Afrikaanse civetkat, waaronder leeuwen en luipaarden, samen met reptielen zoals grote slangen en krokodillen. Afrikaanse Civet-populaties worden ook bedreigd door zowel verlies van leefgebied als ontbossing, en zijn in het verleden onderworpen geweest aan trofeejagers over het hele continent. Een van de grootste bedreigingen voor de Afrikaanse Civet is het gebrek aan muskus.



African Civet Interessante feiten en kenmerken

De musk die wordt afgescheiden door de klieren in de buurt van de voortplantingsorganen van de Afrikaanse Civet, wordt al honderden jaren door mensen verzameld. In zijn geconcentreerde vorm zou de geur behoorlijk aanstootgevend zijn voor mensen, maar veel aangenamer als hij eenmaal is verdund. Het was deze geur die een van de ingrediënten werd in enkele van de duurste parfums ter wereld (en maakte van de African Civet een bekend Afrikaans dier). Van Afrikaanse civetten is bekend dat ze de ziekte van hondsdolheid dragen, die wordt opgelopen door contact met een reeds besmet dier. Van de Afrikaanse civetkat is ook bekend dat hij aangewezen gebieden op zijn grondgebied gebruikt, waar hij naar het toilet kan.

Afrikaanse burgerlijke relatie met mensen

Elke Afrikaanse civetkat scheidt wekelijks tot 4 g muskus af, die normaal gesproken wordt verzameld bij Afrikaanse civetkatten in het wild. Het vangen en houden van Afrikaanse civetten voor hun musk is echter niet onbekend en er wordt gezegd dat het een ongelooflijk wrede industrie is. Tegenwoordig bevatten maar weinig parfums nog echte muskus uit de klieren van een Afrikaanse Civet, aangezien veel geuren tegenwoordig gemakkelijk kunstmatig kunnen worden gereproduceerd. Hoewel het een beschermd maar niet met uitsterven bedreigd dier is, zijn de Afrikaanse Civet-populaties ook zwaar getroffen door menselijke jagers, die op deze kleine carnivoren jagen om gewoon hun huid aan de prijzenkast toe te voegen.

Status van instandhouding van Afrikaanse civetten en leven vandaag

Tegenwoordig wordt de Afrikaanse Civet bedreigd door ontbossing en daardoor drastisch verlies van een groot deel van zijn natuurlijke habitat. De belangrijkste reden voor een dergelijke uitgebreide ontbossing in het gebied is ofwel voor houtkap ofwel om het land vrij te maken om plaats te maken voor palmolieplantages. De Afrikaanse civetkat wordt vermeld als minst zorgwekkend, wat betekent dat er op het moment dat de Afrikaanse civetkat in de nabije toekomst zal uitsterven weinig gevaar bestaat.

Bekijk alle 57 dieren die beginnen met A

Hoe Afrikaans civet te zeggen in ...
DuitsePardelroller
EngelsAfrikaanse Palm Civet
FinsAfrikaanse palmboom
FransAfrikaanse palm civet
NederlandsPardelroller
EngelsAfrikaanse palmrollen
TurksAfrikaanse palm civet
Bronnen
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To The World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia of Mammals
  8. Over Afrikaanse Civetten, hier beschikbaar: http://www.robinsonlibrary.com/science/zoology/mammals/carnivora/civet.htm
  9. Civet-geurklieren, hier beschikbaar: http://thewebsiteofeverything.com/animals/mammals/Carnivora/Viverridae/Civettictis/Civettictis-civetta.html
  10. African Civet Benhaviour, hier beschikbaar: http://www.wildlifesafari.info/african_civet.html
  11. The African Civet, hier beschikbaar: http://www.predatorconservation.com/civet.htm

Interessante Artikelen