Sumatraanse tijger

Sumatran Tiger Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestellen
Carnivora
Familie
Felidae
Geslacht
Panthera
Wetenschappelijke naam
Panthera Tigris Sumatrae

Staat van instandhouding van Sumatraanse tijgers:

Bedreigd

Sumatraanse tijger Locatie:

Azië

Sumatraanse tijger feiten

Hoofdprooi
Herten, runderen, everzwijnen
Habitat
Dicht tropisch bos
Roofdieren
Mens
Eetpatroon
Carnivoor
Gemiddelde worpgrootte
3
Levensstijl
  • Eenzaam
Favoriete eten
Herten
Type
Zoogdier
Slogan
De kleinste soort tijger!

Sumatraanse tijger fysieke kenmerken

Kleur
  • Zwart
  • Wit
  • Oranje
Huid type
Vacht
Top snelheid
60 mijl per uur
Levensduur
18 - 25 jaar
Gewicht
80 kg - 150 kg (176 lbs - 330 lbs)

Laatste van de Sunda Island Tigers


Majestueus maar steeds kwetsbaarder, Sumatraanse tijgers staan ​​op het punt uitsterven . Een eeuw geleden zwierven ze door de Soenda-eilanden in het westen van Indonesië. Tegenwoordig is er nog maar een klein aantal op het eiland Sumatra. Natuurbeschermers werken ijverig aan het behoud van de soort, maar hun inspanningen overtreffen de dodelijke vernietiging van bewoning en stroperij niet. Onderzoekers voorspellen dat als de dingen niet snel ten goede gaan, Sumatraanse tijgers de eerste grote kat zullen zijn die in de 21e eeuw zal uitsterven.



Zeven fascinerende feiten over Sumatraanse tijgers

  • Tussen 12.000 en 6.000 jaar geleden, nadat het zeeniveau aanzienlijk was gestegen, raakten Sumatraanse tijgers geïsoleerd van tijgers op het vasteland.
  • Sumatraanse tijgers hebben een diepere oranjebruine vacht en bredere strepen dan andere tijgersoorten.
  • Bijna 50 procent van de tijgerwelpen is niet ouder dan twee jaar.
  • Ongeveer 250 Sumatraanse tijgers leven in gevangenschap in gerenommeerde op natuurbehoud gerichte dierentuinen over de hele wereld.
  • Zeventiende-eeuwse aristocraten hielden tijgers in hun kastelen als symbolen van hun status en macht.
  • In een wereldwijde Animal Planet-enquête uit 2004 kozen mensen over de hele wereld tijgers als hun favoriete dier en sloegen ze ternauwernood de hond uit.
  • Sumatra is het echte Jungle Book van de planeet; het is de enige plek waar tijgers, neushoorns, orang-oetans en olifanten samen in het wild leven.

Sumatraanse tijger Wetenschappelijke naam

De wetenschappelijke naam voor de Sumatraanse tijger isPanthera tigris sondaica. Panthera is afgeleid van het klassieke Latijnse woord 'panthēra' en het oude Griekse 'pánthēr'. Taalkundigen vermoeden dat het woord een samenvoeging is van 'pâs', wat 'alles' betekent in het Oudgrieks, en 'thḗra', wat 'dat waarop wordt gejaagd' betekent.

Soms ziet u de wetenschappelijke naam vermeld alsPanthera tigris sumatrae, maar recent genetisch onderzoek veroorzaakte een taxonomische verandering inPanthera tigris sondaica.



Sumatraanse tijger Uiterlijk en gedrag

Uiterlijk

Sumatraanse tijgers hebben een prachtig geelbruin-oranje vacht met opvallende zwarte strepen. Als je dichtbij komt - wat zeker niet aan te raden is - zul je merken dat hun strepen taps toelopen in plekken, en dat de achterpoten ook kleine stippellijnen hebben tussen de stevige. Net zoals het streeppatroon van elke zebra uniek is, is dat ook dat van elke tijger. Bovendien zijn hun vachtpatronen huiddiep en zichtbaar wanneer ze volledig worden geschoren. In vergelijking met andere soorten hebben Sumatraanse tijgers meer strepen.

Sumatraanse tijgers hebben manenachtige haargroei om hun nek, en de kemphanen van de mannetjes zijn groter dan die van andere tijgersoorten. Hun snorharen zijn lang en sterk, en hun oren zijn klein en rond. Sumatraanse tijgers hebben gele irissen en hun staarten zijn ongeveer half zo groot als hun lichaam.

De kleinste tijgersoort, Sumatraanse mannetjes, wegen ongeveer 100 tot 140 kilogram (220 tot 310 pond); vrouwtjes zijn iets lichter met 75 tot 110 kilogram (165 tot 243 pond). De heren vallen qua lengte tussen 2,2 en 2,5 meter (87 tot 100 inch) en de dames tussen 2,15 en 2,3 meter (85 tot 91 inch). U zult waarschijnlijk de uitdrukking 'peg to peg' tegenkomen wanneer u meer te weten komt over tijgerlengtes, maar wat betekent dit? De uitdrukking verwijst naar de afstand van de neus tot de achterkant, de staart niet meegerekend en geen rekening gehouden met krommingen die de lengte vergroten.

Vanwege hun kleinere gestalte zijn Sumatraanse tijgers wendbaarder dan andere tijgersoorten. Qua snelheid kunnen ze in korte uitbarstingen tot 65 kilometer per uur (40 mijl per uur) sprinten.

Sumatraanse tijger die op gras ligt
Sumatraanse tijger die op gras ligt

Gedrag

Sumatraanse tijgers geloven in het besparen van energie en slapen 18 tot 20 uur per dag! Als ze op een plek wonen waar ook mensen wonen, jagen ze normaal gesproken 's nachts. Maar verborgen camera's laten zien dat wanneer er geen mensen in de buurt zijn, dagjachten de norm zijn.

Als eilandbewoners zijn Sumatraanse tijgers als de Michael Phelpses van de grote kattenwereld. Het zijn krachtige zwemmers! Ze houden van het water en hebben zelfs pootbanden om door de vijvers, rivieren en meren te navigeren waarin ze veel tijd doorbrengen.

Over het algemeen zijn tijgers solitaire dieren, maar dat zegt niet het hele verhaal. In tijden van hongersnood zullen ze in der minne voedsel delen, zelfs met katten uit verschillende 'families'.

Wanneer Sumatraanse tijgers klaar zijn om uit zichzelf uit te breken, vestigen zowel mannetjes als vrouwtjes een 'thuisgebied'. Vrouwtjes kiezen meestal plekken dicht bij hun moeder en bezoeken ze vaak in het begin. Mannen wagen zich echter verder en komen niet zo vaak of nooit thuis.

Tijgers vestigen hun territorium door urine en klierafscheidingen te sproeien, scat-sporen te creëren en bomen te klauwen met unieke markeringen. Deze activiteiten dienen niet alleen als grenswaarschuwingen, maar ze geven ook essentiële informatie aan andere tijgers, zoals het geslacht en de reproductieve status van het individu.

Sumatraanse tijgers vechten soms voor territorium en deze veldslagen eindigen ongeveer 35 procent van de tijd met de dood. Tijgers die hun leven niet willen verliezen voor een stuk land rollen op hun rug om zich over te geven. Wanneer dit gebeurt, kan de dominante tijger de aanvrager toestaan ​​op het land te blijven met begrip van zijn ruimtelijke minderwaardigheid.

Brullen, chuffen, grommen, grommen, sissen, grommen en zelfs miauwen zijn allemaal geluiden die door Sumatraanse tijgers worden gebruikt om te communiceren. Hun gebrul, dat duidt op agressiviteit, is te horen tot op 3 kilometer afstand. Chuffing, een laagfrequent snuiven, duidt op tevredenheid en geluk.



Sumatraanse tijgerhabitat

Wilde Sumatraanse tijgers komen oorspronkelijk voor op één plaats en slechts op één plaats: Sumatra, een van de Indonesische Soenda-eilanden. Vanwege hun afnemende aantal leven ze in gefragmenteerde subpopulaties, zowel in laaggelegen kustgebieden als in onbebouwde bergbossen.

Op dit punt, sinds palmolie , acacia- en rubberplantages dringen hun natuurlijke habitat binnen, de meeste leven in beschermde nationale parken, zoals het Bukit Barisan Selatan National Park en het Gunung Leuser National Park. Onderzoekers geloven dat Kerinci Seblat National Park de thuisbasis is van de grootste subpopulatie.

Sumatraanse tijgers hebben veel ruimte nodig om te leven, en ze leven het liefst diep in het bos om menselijk contact te vermijden. Momenteel, en niet idealiter, kunnen maximaal drie tijgers hetzelfde gebied van 39 vierkante mijl bezetten.

Sumatraanse tijgerdieet

Sumatraanse tijgers zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze biologisch afhankelijk zijn van een vleesdieet. Op Sumatra bestaat hun menu uit apen , vogels , tapir , zwijn , herten , stekelvarkens , vis , en, tot grote kwelling en ergernis van de menselijke bewoners, vee.

Ondanks hun omvang en kracht is slechts 10 procent van de tijgerjachten succesvol. Sumatraanse tijgers genieten doorgaans één keer per week van een grote maaltijd. Wanneer ze een dier vangen, gebruiken tijgers hun krachtige kaken om de keel van de prooi vast te grijpen en ze met hun voorpoten op de grond te tillen. Uiteindelijk verstikt de tijger het doelwit tot de dood.

Sumatraanse tijger, roofdieren en bedreigingen

Sumatraanse tijgers hebben geen natuurlijke vijanden, maar menselijke activiteit vormt een enorme bedreiging. Een toename van ontbossing om plaats te maken voor rubber, acacia en palmolie De landbouw - die de cosmetica-, snoep- en 'schoonverbrandende' brandstofindustrie voedt - heeft de tijgerpopulatie van het eiland verwoest. De plantages komen binnen, waardoor de dieren naar buiten worden geduwd, waardoor ze naar plaatsen worden gedwongen met minder prooien en meer menselijk contact, een dodelijke combinatie. Ook de illegale houthandel draagt ​​bij aan het probleem.

Stropen is een ander gigantisch probleem. Sumatraanse tijgers worden gewaardeerd om hun huid, tanden, botten, snorharen en zelfs geslachtsdelen. Hoewel stroperij illegaal is en strafbaar wordt gesteld met gevangenisstraf en enorme boetes, nemen de lokale bevolking het risico omdat de zwarte markt voor tijgeronderdelen lucratief is. Een tijgerdood kan een lokaal gezin een jaar lang onderhouden.

Wilde Sumatraanse tijgers houden niet van mensen. Ze vermijden mensen liever, maar dat wordt moeilijker naarmate mensen hun land steeds meer binnendringen. Op Sumatra vallen hongerige en opgewonden tijgers mensen aan en zijn ze zelfs begonnen op te eten.

Dr. John Goodrich, de hoofdwetenschapper van een grote kattenbeschermingsorganisatie genaamd Panthera, legde uit dat bossen 'de longen van onze planeet' zijn. Om de analogie verder te zetten: de snelle ontbossing in Indonesië is het equivalent van de planeet met een rookgewoonte van twee pakken per dag. In de afgelopen 30 jaar is 30 miljoen hectare (12 miljoen hectare) bos verloren gegaan door ontbossing en houtkap.



Sumatraanse tijger reproductie: paring, baby's en levensduur

Paring

Net als mensen broeden Sumatraanse tijgers het hele jaar door, maar de meeste geboorten vinden plaats tussen maart en juni, met een nieuwe spurt in september. Als een vrouw er klaar voor is, zal ze bepaalde geuren en dial-up vocalisaties uitscheiden om de mannetjes in de buurt te laten weten.

Vrouwtjes dragen ongeveer drie tot vier maanden, of 93 tot 114 dagen, en werpen nestjes van drie tot vijf welpen. Voor het grootste deel zullen Sumatraanse tijgermoeders hun welpen - oftewel babytijgers - zelf grootbrengen. In zeldzame gevallen zullen mannetjes helpen.

Moedertijgers bevallen op beschutte plaatsen, waaronder hoge graslanden, struikgewas, grotten en rotsspleten. Om de beste bescherming voor hun kroost te garanderen, creëren moeders ook verborgen holen om voor hun pasgeborenen te zorgen.

Fokken in gevangenschap kan een uitdaging zijn - zelfs dodelijk. In 2019 werd een 7-jarige stud lening genaamd Asim, van een Deense safaridierentuin, naar de London Zoo gebracht om te paren met een 10-jarige vrouw genaamd Melati. Zoölogen geloofden dat het paar 'perfecte partners' waren waarvan de nakomelingen de broodnodige genetische diversiteit zouden opleveren in de afnemende populatie. Maar het liep niet zoals gepland. Na enkele weken van afgemeten introducties werden de twee tijgers in dezelfde ruimte geplaatst. Ze vochten onmiddellijk en Asim doodde Melati.

Baby's

Baby Sumatraanse tijgers worden blind geboren en wegen ongeveer 1 kilo (2 pond). Een week of twee nadat ze de wereld zijn binnengekomen, openen ze voor het eerst hun ogen.

Baby's voeden zich twee maanden lang met de melk van hun moeder, waarna ze kennis maken met vlees. De eerste 11 tot 18 maanden van hun leven blijven ze bij hun moeders en leren ze jagen, schuilen en verzorgen. Hoewel welpen hun moeder na twee jaar verlaten, blijven ze groeien tot ze ongeveer vijf jaar oud zijn.

In elk nest komt een dominante welp naar voren. Deze zelfverzekerde welp leidt de speeltijd en is degene die het huis het vroegst verlaat. Het leven voor baby-Sumatraanse tijgers is precair. Bedreigingen, zoals uithongering en het doden van mannelijke volwassen tijgers, zijn altijd aanwezig. In feite haalt 50 procent van de welpen de afgelopen twee jaar niet.

Levensduur

Sumatraanse tijgers leven tussen de 18 en 25 jaar. De oudste tijger ooit geregistreerd leefde tot 26.

Sumatraanse tijgerpopulatie

De tijgers zijn niet in orde.

Vermeld als Ernstig bedreigd op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) staan ​​Sumatraanse tijgers op het punt van uitsterven in het wild.

Een eeuw geleden zwierven er ongeveer 100.000 tijgers vrij rond. Sindsdien zijn de zaken drastisch afgenomen. In 1970 woonden er meer dan 1000 Sumatraanse tijgers in Indonesië. Tegenwoordig zijn er nog maar 400 over, en sommige analisten denken dat het aantal dichter bij de 250 ligt. Geen van de subpopulaties heeft meer dan 50 individuen en hun leefgebied is snel aan het verdwijnen.

Sumatraanse tijgers zijn de enige overgebleven tijgersoort op de Soenda-eilanden. Twee andere, de Bali-tijger en de Javaanse tijger, stierven respectievelijk uit in de jaren vijftig en zeventig.

Tientallen, zo niet honderden, natuurbeschermingsgroepen werken eraan om uitsterven te voorkomen. Bovendien worden Sumatraanse tijgers vermeld op verschillende lijsten met bedreigde en beschermde diersoorten, waaronder:

  • Het Verdrag van internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES)
  • Wet van de Republiek Indonesië nr. 5 betreffende het behoud van levende hulpbronnen en hun ecosystemen
  • Internationale Unie voor het behoud van de natuur Rode lijst


Groepen en overheidsinstanties die zich inzetten voor het redden van Sumatraanse tijgers zijn onder meer:

  • Sumatraanse tijgerproject
  • Indonesian Forest Ministry in samenwerking met de Australian Zoo
  • Taman Safari Park
  • Wereldwijd herstelplan voor Tiger
  • Batu Nanggar Sanctuary voor de Sumatraanse tijger
  • Tambling Wildlife Nature Conservation


de bovenstaande lijst is niet volledig. Als u een geaccrediteerde Sumatraanse tijgerbeschermingsgroep kent - geen particuliere, winstgevende dierentuinen en reddingsreservaten - gelieve bericht ons . Als we, na enige zorgvuldigheid, de geloofwaardigheid ervan vaststellen, zullen we deze aan de lijst toevoegen.

Bekijk alle 71 dieren die beginnen met S

Interessante Artikelen