Berggorilla

Mountain Gorilla Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestellen
Primaten
Familie
Hominidae
Geslacht
Gorilla
Wetenschappelijke naam
Gorilla Berengei Berengei

Beschermingsstatus berggorilla:

Bedreigd

Mountain Gorilla Locatie:

Afrika

Mountain Gorilla Feiten

Hoofdprooi
Bladeren, zaden, kruiden
Habitat
Tropisch bos en oerwouden in bergachtige streken
Roofdieren
Mens, luipaard
Eetpatroon
Omnivoor
Gemiddelde worpgrootte
1
Levensstijl
  • Sociaal
Favoriete eten
Bladeren
Type
Zoogdier
Slogan
Geïsoleerde populaties gevonden in de bergen!

Berggorilla fysieke kenmerken

Kleur
  • Bruin
  • Grijs
  • Zwart
Huid type
Haar
Top snelheid
25 mijl / u
Levensduur
35-50 jaar
Gewicht
204-227 kg (450-500 lbs)

De berggorilla is groot maar zachtaardig, fel en toch medelevend, en vormt een interessant contrast van extremen.



Deze grote logge reuzen bevinden zich diep in de nevelwouden van Centraal-Afrika. Berggorilla's vertonen een scherpe intelligentie en een rijk emotioneel en sociaal leven. Als een van de naaste verwanten van de mensheid, bieden ze een fascinerende kijk op onze eigen evolutie en ontwikkeling. Ondanks hun vreedzame bestaan ​​worden berggorilla's nu echter bedreigd door menselijke aantasting en klimaatverandering.



Mountain Gorilla Feiten

  • Op basis van één maatstaf voor genoomgrootte delen gorilla's ongeveer 98,4 procent van hetzelfde DNA met mensen. Dit is slechts iets lager dan de 98,7 procent overeenkomsten tussen chimpansees en mensen.
  • Individuele berggorilla's kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van de vorm en patronen van hun neus, net zoals mensen kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun vingerafdrukken. Geen twee gorilla's delen exact dezelfde patronen.
  • Vanwege de zilveren streep haar langs de ruggen van volwassen berggorilla's, worden ze ook algemeen bekend als zilverruggen.
  • Babyberggorilla's klampen zich de eerste twee of drie jaar van hun leven vast aan hun moeder.
  • Geur is een belangrijk aspect van gorillacommunicatie. Geuren kunnen bedreigingen in de buurt van roofdieren of de reproductieve beschikbaarheid van vrouwtjes signaleren.

Mountain Gorilla Wetenschappelijke naam

De wetenschappelijke naam van de berggorilla isGorilla beringei beringei. Het is eigenlijk een van de twee ondersoorten van de oostelijke gorilla - de andere is de oostelijke laaglandgorilla of de gorilla van Grauer. Hoewel ze dezelfde soort zijn, worden ze gescheiden door geografische voorkeuren en hebben ze de neiging niet te kruisen.

De meest verwante levende soort is de westelijke gorilla . Het werd ooit geclassificeerd als een derde ondersoort binnen de oostelijke gorillagroep, maar genetische analyse onthulde voldoende verschil om een ​​afzonderlijke soortaanduiding te rechtvaardigen.

De berggorilla behoort tot dezelfde familie,Hominidae, zoals de chimpansees , orang-oetans , en mensen , waardoor het een ietwat verre neef van ons is. Hoewel het moeilijk is om een ​​exacte datum te geven, leken de gemeenschappelijke voorouders van mensen en gorilla's ongeveer negen tot tien miljoen jaar geleden gespleten te zijn. Dit is bij benadering het tijdstip waarop de gorilla en de menselijke evolutionaire afstamming uiteenliepen.

Berggorilla-uiterlijk

De berggorilla is een grote, potige primaat met lange armen, een platte neus, een langwerpige, bijna kegelvormige kop en een grote, gezwollen buik. Zijn haar is bijna helemaal zwart of bruinachtig van kleur, maar oudere mannetjes hebben ook een zilveren of witte streep langs de rug. De voeten, handen, gezicht en borsten zijn volledig kaal.

Vergeleken met de nauw verwante oostelijke laagland-ondersoorten, heeft de berggorilla langer haar, kortere armen en een grotere lichaamsbouw. Hierdoor kunnen ze leven in koudere omstandigheden die 's nachts soms onder het vriespunt vallen.

De typische berggorilla is ongeveer vier tot zes voet lang wanneer hij op zijn twee benen staat. Dit is ongeveer zo groot als een doorsnee persoon. Vanwege hun enorme omvang kunnen ze echter 300 tot 500 pond wegen. Een mannelijke gorilla is doorgaans groter dan een vrouwtje en weegt tot twee keer zo veel. Al met al is de berggorilla de op een na grootste primaat ter wereld, alleen achter de nauw verwante oostelijke laaglandgorilla.



berggorilla (Gorilla beringei beringei) gezicht van berggorilla in borstel

Berggorillagedrag

De berggorilla heeft een unieke manier van voortbewegen die bekend staat als knokkellopen. Dit betekent dat hij op alle vier de ledematen rondloopt met zijn knokkels opgekruld op de grond. Hij kan echter ook een beperkte tijd op twee benen lopen. Zijn handen zijn zeer behendig en in staat om te grijpen, te scheuren en te trekken met een precisie die alleen door mensen wordt overtroffen.

Net als andere mensapen, wordt de berggorilla beschouwd als een van de meest intelligente wezens op aarde. Aangenomen wordt dat ze in staat zijn tot zelfreflectie, gereedschapsgebruik en zorgvuldige planning. Intensieve studies van gorilla's in gevangenschap, zoals de bekende ‘Koko’, hebben aangetoond dat individuen gebarentaal met enige vaardigheid kunnen begrijpen en toepassen. Het zijn ook zeer sociale wezens die kunnen lachen, rouwen en een sterke band met anderen kunnen ontwikkelen. Hun sociale gedrag is complex en verfijnd. Verzorging is een belangrijk aspect van sociale binding. Het houdt niet alleen de gorilla's vrij van vuil en parasieten, maar het versterkt ook belangrijke relaties binnen de grotere groep.

Gorilla's leven in kleine groepen, een troep genaamd, die soms meer dan 20 individuen kan bevatten. Deze groepen zijn samengesteld uit een enkele dominante man, een aantal vrouwtjes en de jonge nakomelingen. De dominante man is een oudere volwassene die organisatie en bescherming biedt aan alle leden. Hij heeft bijna exclusieve fokrechten met de vrouwtjes. Deze fokconfiguratie staat bekend als een harem. Soms vergezellen enkele jongere mannen (meestal de zoon of broers van de leider) de groep, maar zij zijn ondergeschikt aan de dominante man. Ondergeschikte mannetjes zullen eerder uit de troep verdwijnen als ze geen reproductief succes kunnen behalen. Ze kunnen alleen op pad gaan of tijdelijke, geheel mannelijke vrijgezellengroepen vormen.

Gorilla's hebben meestal een vrij rustige en zachte persoonlijkheid, maar als ze een bedreiging waarnemen, kunnen de mannetjes behoorlijk agressief worden door op de borst te bonzen en een angstaanjagend gebrul te maken. Om hun complexe verlangens en emoties over te brengen, hebben de berggorilla's ongeveer 25 verschillende soorten geluiden, die alles uitdrukken, van alarm tot nieuwsgierigheid. En net als bij mensen helpen lichaamshouding en oogcontact om de communicatie te vergemakkelijken.

De gorilla is een grotendeels aards wezen dat aan het land kleeft, maar hij heeft een beperkt vermogen om in bomen te klimmen die zijn gewicht kunnen dragen. Door hun kleinere formaat zijn jonge gorilla's enigszins bedreven boomklimmers. Zowel volwassenen als kinderen kunnen slapen in nesten op de grond of in de bomen. De berggorilla is overdag het actiefst en slaapt 's nachts. Het heeft ook af en toe pauzes gedurende de dag voor rust en speeltijd. In totaal kan het volledige bereik van een enkele groep tot 16 vierkante mijl beslaan.

Berggorilla Habitat

De berggorilla leeft in een zeer smal verspreidingsgebied in centraal Afrika. De belangrijkste bevolkingscentra zijn te vinden in het Mgahinga Gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda, evenals het Volcanoes National Park in Rwanda en het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo. Zoals de naam al aangeeft, geeft de ondersoort de voorkeur aan de beboste gebieden van berghabitats tussen 8.000 en 4.000 voet hoogte. Hun meest voorkomende habitats zijn het regenwoud, het bamboebos, subalpiene graslanden en gemengde bossen.

Mountain Gorilla Dieet

Berggorilla's smullen van verschillende smakelijke vegetatie, waaronder wortels, fruit, bloemen, bladeren en boomschors. Hoewel ze grotendeels herbivoor zijn, is het bekend dat ze eten insecten als er geen andere voedselopties zijn. De exacte voedingssamenstelling is afhankelijk van de variëteit aan beschikbare lokale planten en bomen.

De gorilla's brengen ongeveer een kwart van hun dag door met kauwen op wel 75 kilo voedsel. Met hun lange ingewanden en unieke kiezen zijn ze speciaal aangepast voor het eten en afbreken van plantaardig materiaal. Gorilla's spelen ook een belangrijke rol bij het verspreiden van zaden door de omgeving.



Mountain Gorilla Predators and Threats

Vanwege zijn enorme omvang en kracht heeft de berggorilla weinig natuurlijke vijanden in het wild. Alleen grote dieren zoals luipaarden en krokodillen het is bekend dat ze routinematig eenzame gorilla's doden, met name gorillakinderen en -baby's. Geen enkel roofdier is echter fel genoeg om een ​​hele verenigde troep te verslaan.

Omdat er maar weinig natuurlijke vijanden zijn, is de grootste bedreiging voor hun voortbestaan ​​de menselijke activiteit, waaronder oorlogvoering, illegale jacht en het verlies van leefgebied door mijnbouw, landbouw en industrie. Een soort landbouwpraktijk die bekend staat als slash and burn, waarbij boeren land ontruimen door de vegetatie weg te branden, is bijzonder schadelijk voor de habitat van de berggorilla. En omdat mensen en gorilla's zo op elkaar lijken, is het niet ongebruikelijk dat ziekten de sprong tussen soorten maken tijdens momenten van nauw contact. De klimaatverandering zal de dreiging van een veranderende omgeving waaraan de gorilla zich zal moeten aanpassen, nog verergeren.

Door de kwetsbare sociale organisatie van de berggorilla's kan de dood van het leidende mannetje een diepgaand effect hebben op de groep en de hele sociale structuur ontrafelen. Als er geen geschikte vervanger voor een leider direct beschikbaar is, kan de groep definitief uit elkaar gaan.

Reproductie van berggorilla's, baby's en levensduur

De reproductie van gorilla's heeft veel aspecten gemeen met de reproductie van de mens. Vrouwtjes hebben dezelfde draagtijd van negen maanden. Ze hebben de neiging om slechts één baby tegelijk te baren. En ze kunnen het hele jaar door paren in plaats van één specifiek seizoen. In tegenstelling tot mensen kunnen gorilla's echter maar eens in de zoveel jaar bevallen vanwege de langere ontwikkelingstijden van het nageslacht en de stress op het lichaam van de moeder.

In vergelijking met een meer volwassen gorilla is de pasgeborene verrassend minuscuul. Het weegt slechts ongeveer vier pond uit de baarmoeder. Vanaf zijn geboorte is een pasgeborene bijna onafscheidelijk van zijn moeder, aan wie hij zich de eerste twee of drie jaar van zijn leven zal vastklampen. Dat gaat ook over hoe lang het duurt om het kind volledig te spenen.

Gedurende het grootste deel van zijn resterende adolescentie zal een gorilla waardevolle communicatieve en sociale vaardigheden leren door regelmatig te spelen, zoals jagen en worstelen. Verpleging en verzorging zijn de primaire verantwoordelijkheid van de moeder, maar de hele troep deelt een belang bij de opvoeding van het kind.

Mannelijke gorilla's beginnen hun volwassen leven met puur zwart haar. Deze eigenschap heeft ze de naam blackbacks opgeleverd. Ze hebben echter de neiging om rond de leeftijd van 12 jaar een zilveren haarstreep op hun rug en heupen te ontwikkelen. Deze mannetjes staan ​​bekend als zilverruggen. Ze zijn erg beschermend voor hun eigen reproductieve succes. Als een vrouwtje en haar kind zich bij een nieuwe groep voegen, kan het dominante mannetje het kind doden om het vrouwtje ertoe te brengen opnieuw te broeden, zodat hij zijn eigen kinderen kan voortbrengen.

Het duurt doorgaans minstens een decennium voordat een persoon volledig geslachtsrijp is. In totaal kan de berggorilla in het wild ongeveer 35 jaar leven, maar er zijn wel levenspeilen tot 50 jaar oud gedocumenteerd.

Berggorillabevolking

Berggorilla's waren ooit enigszins wijdverspreid over de bergen van Centraal-Afrika, maar de bevolkingsaantallen zijn sinds de 20e eeuw enorm gedaald. Er zijn ongeveer duizend berggorilla's over in de wereld (en in totaal ongeveer 5.000 leden van de oostelijke gorilla-soort). De helft van hen leeft in de bossen van de Virunga.

Dankzij zorgvuldige instandhoudingsinspanningen hebben de aantallen berggorilla's tekenen van verbetering laten zien nadat de aantallen waren gedaald ernstig bedreigd niveaus. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) Rode lijst vermeldt ze nu als rechtvaardig bedreigd . Ze lopen echter constant het risico terrein te verliezen aan de oprukkende bedreigingen.

Een stabieler politiek klimaat in de regio zou de vooruitzichten voor het voortbestaan ​​van de ondersoort op lange termijn drastisch verbeteren - en dat geldt ook voor pogingen om de menselijke aantasting en stroperij in de regio te stoppen. Afrikaanse regeringen zijn begonnen een actievere rol te spelen bij het behoud van hun inheemse soort, waardoor ze hoop op een mogelijke toekomst krijgen.

Bekijk alle 40 dieren die beginnen met M

Interessante Artikelen