Afrikaanse Bush-olifant

African Bush Elephant Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk
Animalia
Phylum
Chordata
Klasse
Mammalia
Bestellen
Proboscidea
Familie
Elephantidae
Geslacht
Loxodonta
Wetenschappelijke naam
Afrikaanse Loxodonta africana

Status van instandhouding van Afrikaanse olifanten:

Bijna bedreigd

African Bush Elephant Locatie:

Afrika

Leuk weetje afrikaanse bosolifant:

Kan tot 50 liter per dag drinken!

African Bush Elephant Feiten

Prooi
Gras, fruit, wortels
Naam van Young
Kalf
Groepsgedrag
  • Kudde
Leuk weetje
Kan tot 50 liter per dag drinken!
Geschatte populatiegrootte
300.000
Grootste bedreiging
Stroperij en verlies van leefgebied
Meest onderscheidende kenmerk
Grote, ronde oren
Andere namen)
Afrikaanse olifant
Draagtijd
20 - 24 maanden
Habitat
Bos, savanne en uiterwaarden
Roofdieren
Mens, leeuw, hyena
Eetpatroon
Herbivoor
Gemiddelde worpgrootte
1
Levensstijl
  • Dagelijks
Gemeenschappelijke naam
Afrikaanse Bush-olifant
Aantal soorten
1
Plaats
centraal en zuidelijk Afrika
Slogan
Kan tot 50 liter per dag drinken
Groep
Zoogdier

Afrikaanse busholifant fysieke kenmerken

Kleur
  • Bruin
  • Grijs
Huid type
Leer
Top snelheid
25 mijl / u
Levensduur
60 - 70 jaar
Gewicht
3.600 kg - 5.400 kg (7.900 lbs - 12.000 lbs)
Hoogte
3m - 3,5m (10ft - 12ft)
Leeftijd van seksuele volwassenheid
11 - 20 jaar
Leeftijd van spenen
6 - 18 maanden

Classificatie en evolutie van de Afrikaanse busholifant

De Afrikaanse bosolifant is de grootste van alle levende wezens op het land, met sommige individuen die meer dan 6 ton wegen. Men denkt dat de olifant is vernoemd naar het Griekse woord voor ivoor, wat betekent dat olifanten zijn vernoemd naar hun unieke lange slagtanden. Hoewel veel van de voorouders van de Afrikaanse bosolifant zijn uitgestorven tijdens de laatste ijstijd (inclusief de wolharige mammoet), zijn er vandaag de dag nog drie verschillende soorten olifanten over, namelijk de Aziatische olifant (waarvan er een aantal ondersoorten zijn). ), de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse bosolifant. Hoewel deze twee olifantensoorten erg op elkaar lijken, wordt de Afrikaanse bosolifant over het algemeen als groter beschouwd dan de Afrikaanse bosolifant, die rondere oren en rechtere slagtanden heeft.



Afrikaanse busholifant anatomie en uiterlijk

De Afrikaanse busholifant is het grootste bekende landzoogdier op aarde, met mannelijke Afrikaanse busholifanten die tot 3,5 meter hoog kunnen worden en de vrouwtjes iets kleiner zijn, ongeveer 3 meter lang. Het lichaam van de Afrikaanse struikolifanten kan ook tussen de 6 en 7 meter lang worden. De slagtanden van een Afrikaanse bosolifant kunnen bijna 2,5 meter lang zijn en wegen over het algemeen tussen de 50 en 100 pond, wat ongeveer hetzelfde is als een kleine volwassen mens. Afrikaanse struikolifanten hebben vier kiestanden die elk ongeveer 5,0 kg wegen en ongeveer 30 cm lang zijn. Terwijl het voorste paar kiezen in de mond van de Afrikaanse bosolifant verslijt en in stukken valt, schuift het achterste paar naar voren en komen er twee nieuwe kiezen tevoorschijn in de achterkant van de mond van de Afrikaanse bosolifant. Afrikaanse busholifanten vervangen hun tanden zes keer tijdens hun leven, maar wanneer de Afrikaanse busholifant tussen de 40 en 60 jaar oud is, heeft hij geen tanden meer en zal hij waarschijnlijk sterven van de honger, wat helaas een veelvoorkomende doodsoorzaak is van olifanten in de Afrikaanse landen. wildernis.



Verspreiding en habitat van Afrikaanse bosolifanten

Hoewel het historische verspreidingsgebied van zijn voorouders zich tot in de poolcirkel uitstrekte, wordt de Afrikaanse bosolifant tegenwoordig voornamelijk in centraal en zuidelijk Afrika aangetroffen in nomadische kuddes die door de vlaktes en graslanden van Afrika grazen en naar waterpoelen zoeken. In tegenstelling tot de iets kleinere Afrikaanse bosolifant, bewoont de Afrikaanse bosolifant de met gras begroeide savannevlaktes en het struikgewas van het Afrikaanse continent in groepen die moeders en hun kalveren bevatten. Over het algemeen bevatten kuddes Afrikaanse bosolifanten ongeveer 10 individuen, maar het is niet ongebruikelijk dat familiegroepen samenkomen en een clan vormen die meer dan 1000 olifanten kan bevatten. Door deze zeer sociale levensstijl zijn de Afrikaanse bosolifanten minder kwetsbaar op de open Afrikaanse vlakten.

Gedrag en levensstijl van Afrikaanse busholifanten

De Afrikaanse bosolifant is niet alleen een ongelooflijk sociaal zoogdier, maar het is ook een zeer actieve. Afrikaanse busholifanten zijn nomadische dieren, wat betekent dat ze constant in beweging zijn op zoek naar voedsel, dus door zich binnen deze familiekuddes te verplaatsen, hebben ze meer bescherming tegen zowel roofdieren als de elementen. De stam van de Afrikaanse bosolifant is een van de meest onderscheidende kenmerken en deze extra lange neus is niet alleen flexibel genoeg om voedsel te verzamelen en te hanteren, maar kan ook water verzamelen. Zijn slurf en zijn slagtanden kunnen ook worden gebruikt om zichzelf te verdedigen tegen roofdieren zoals leeuwen, en om te vechten met andere mannelijke Afrikaanse busholifanten tijdens de paartijd. Afrikaanse busholifanten worden ook beschouwd als zeer intelligente en emotionele dieren die gedrag vertonen zoals het geven en ontvangen van liefde, de zorg voor de jongeren en het rouwen om overleden familieleden.



Reproductie en levenscycli van Afrikaanse busholifant

Afrikaanse busholifanten hebben de neiging om een ​​relatief lang leven te leiden, met een gemiddelde levensduur tussen 60 en 70 jaar.Vrouwelijke Afrikaanse busholifanten bereiken geslachtsrijpheid (kunnen zich voortplanten) na 10 of 11 jaar, maar worden verondersteld het meest vruchtbaar te zijn tussen de leeftijden van 25 en 45. Mannelijke Afrikaanse busholifanten bereiken echter vaak pas hun seksuele rijpheid als ze bijna 20 jaar oud zijn. Na het paren en een draagtijd van maximaal 2 jaar, baart de vrouwelijke Afrikaanse Bush-olifant een enkel kalf (een tweeling is bekend, maar is uiterst zeldzaam). Het African Bush Elephant-kalf wordt gedurende 2 jaar gezoogd, maar zal onder begeleiding en bescherming van de kudde blijven totdat het oud genoeg is om zichzelf te onderhouden (ongeveer 6 jaar oud). Op dit punt zullen de slagtanden van het African Bush Elephant-kalf beginnen te groeien.

African Bush Elephant Dieet en prooi

Ondanks zijn enorme omvang is de Afrikaanse bosolifant een herbivoor zoogdier, wat betekent dat hij overleeft op een dieet dat uitsluitend uit planten en plantaardig materiaal bestaat. Het grootste deel van het dieet van de Afrikaanse busholifant bestaat uit bladeren en takken die met de stam van de bomen en struiken worden verwijderd. De Afrikaanse bosolifant graast ook op fruit en grassen en gebruikt zijn immense slagtanden om wortels in de grond te graven en de schors van bomen te strippen. Voedsel wordt met behulp van de stam in zijn bek gevoerd en de grote, platte tanden van de Afrikaanse bosolifant zijn dan het perfecte hulpmiddel om de vegetatie en grove planten fijn te malen, zodat ze gemakkelijker kunnen worden verteerd.

African Bush Elephant Predators and Threats

De Afrikaanse busholifant heeft geen echte natuurlijke vijanden die zijn voortbestaan ​​bedreigen, voornamelijk vanwege zijn enorme omvang en het feit dat Afrikaanse busholifanten vaak binnen de veiligheid van de kudde blijven. Afrikaanse busholifanten zijn de vreedzame reuzen van Afrika en kunnen zonder problemen samen met andere grote zoogdieren en vogels in de Afrikaanse wildernis worden bewoond. In de dierenwereld kunnen leeuwen en hyena's af en toe een jonge Afrikaanse bosolifant plukken die van zijn moeder is gescheiden en waarvan ook bekend is dat ze volwassenen aanvallen die oud en ziek zijn en daarom kwetsbaarder. Mensen die de Afrikaanse busholifanten stropen voor hun ivoren slagtanden, vormen de grootste bedreiging voor hun voortbestaan, samen met het verlies van leefgebied op het hele continent.



African Bush Elephant Interessante feiten en kenmerken

In het begin van de 19e eeuw was het verhaal van de Afrikaanse bosolifant heel anders, met het feit dat tot 5 miljoen mensen vermoedelijk door het Afrikaanse continent zwierven. Echter, als gevolg van de toegenomen vraag naar ivoor, wordt aangenomen dat de Afrikaanse populatie van Bush-olifanten in sommige gebieden met 85% is gedaald. Sommigen zeggen dat de grote oren van de Afrikaanse bosolifant enigszins op Afrika lijken, maar deze grote huidflappen zijn niet alleen bedoeld om te horen, ze zijn ook een essentieel instrument om de olifant koel te houden in de Afrikaanse hitte. Zoals veel van de herbivoren die in heel Afrika voorkomen, kunnen de kalveren bij de geboorte lopen om hun overlevingskansen te maximaliseren. Een volwassen Afrikaanse bosolifant kan elke dag tot 50 liter water drinken en kan 1,5 liter water per keer in hun slurf nemen.

African Bush Elephant Relatie met mensen

Helaas, als gevolg van een toename van de interesse van buitenaf in Afrika en zijn exotische wonderen (vooral tegen het midden van de 20e eeuw), nam de populatie Afrikaanse bosolifanten een vernietigende achteruitgang in de richting van uitsterven. Na jarenlang op brute wijze te zijn vermoord door stropers voor hun ivoor, waren Afrikaanse bosolifanten verdwenen uit een groot deel van hun oorspronkelijke habitat. In 1989 kwam er een wereldwijd jachtverbod op olifantenivoor, nadat de populaties over het hele continent zo dramatisch waren gedaald. In het noorden en midden van Afrika is de Afrikaanse bosolifant nu zeldzaam en beperkt tot beschermde gebieden, en hoewel het verhaal vergelijkbaar is in het zuiden, wordt aangenomen dat de populaties van Zuid-Afrikaanse olifanten het beter doen met naar schatting 300.000 individuen in de regio.

Staat van instandhouding van Afrikaanse bosolifanten en leven vandaag

Tegenwoordig worden de Afrikaanse olifantenpopulaties, hoewel ze zich herstellen, nog steeds bedreigd door toenemende illegale stroperij en vernietiging van habitats. Ontbossing op het grondgebied van de Afrikaanse bosolifant betekent dat de Afrikaanse bosolifant zowel hun voedsel als onderdak verliest, waardoor ze kwetsbaarder worden in het wild. Ondanks het verbod worden Afrikaanse bosolifanten ook voortdurend bedreigd door stropers die op de olifanten jagen voor hun ivoren slagtanden.

Bekijk alle 57 dieren die beginnen met A

Hoe zeg je Afrikaanse busholifant in ...
BulgaarsDe Afrikaanse savanne-olifant
TsjechischAfrikaanse olifant
DeensAfrikaanse savanne-olifant
DuitseAfrikaanse olifant
EngelsSavannah Elephant, Bush Elephant
SpaansAfrikaanse savanne-olifant
FransAfrikaanse olifant
FinsSavanninorsu
KroatischAfrikaanse olifant
HongaarsAfrikaanse telefoon
JapansAfrikaanse olifant
NederlandsAfrikaanse olifant
PoolsAfrikaanse olifant
PortugeesOlifant, olifant-Afrikaan
ZweedsAfrikaanse olifant
TurksAfrika fili
Bronnen
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide To The World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) The Encyclopedia of Mammals
  8. Classificatie van Afrikaanse bosolifanten, hier beschikbaar: http://science.jrank.org/pages/2427/Elephant.html
  9. Evolutie van olifanten, hier beschikbaar: http://www.buzzle.com/articles/evolution-of-elephants.html
  10. Elephant Intelligence, hier beschikbaar: http://www.suite101.com/content/elephant-evolution-and-intelligence-a167231
  11. Informatie over Afrikaanse olifanten, hier beschikbaar: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/elephants/african_elephants/
  12. Over Afrikaanse busholifanten, hier beschikbaar: http://www.nature.org/animals/mammals/animals/elephant.html

Interessante Artikelen